A fű mulcsozása robotfűnyíróval

Mi a mulcsozás?

A mulcsozás az a technika, amikor a fűnyíróval levágott nagyon apró kaszálékot nem gyűjtjük össze, hanem hagyjuk visszahullani a fűre. A levágott fű ilyenkor természetes zöldtrágyaként táplálja, valamint a segíti meggátolni a gyep kiszáradását. A sikeres mulcsozáshoz a levágott füvet nagyon apróra kell nyírni. A robotfűnyíró tökéletes megoldás erre, ugyanis gyakran vágja a füvet, valamint az alja úgy van kialakítva, hogy a levágott fű többször is megkeveredik a fűnyíró alatt. Így még a levegőben is aprítják a kések az amúgy is picike kaszálékot.

A mulcsozás előnyei

Kevesebb műtrágyára van szükség

A fű nem a gyökerében tárolja a tápanyagokat, hanem a levelében. Ez azt jelenti, hogy a fűnyesedék tápanyagban rendkívül gazdag. Mivel ez a rengeteg tápanyag ott marad a gyepen, kevesebb szerves trágyára van szükség, a műtrágya akár el is hagyható. A műtrágya elhagyásának nagy előnyei vannak. A talajba kevesebb só kerül bele. Ezzel együtt a szerves trágya lebomlása pozitív hatással van a talaj élővilágára, a szerves trágyát így még könnyebben bontja le. Figyelembe kell venni, hogy a gyorsan növő fűféléknek több műtrágyára van szükségük, a lassan növő fajták kevesebb tápanyaggal is beérik.

A mulcsozás időt takarít meg

A kaszálékot nem kell összegyűjteni. A robotfűnyírók esetében ez természetes is, így ez tulajdonképpen a robotfűnyírók egyik előnye a hagyományos fűnyírókkal szemben.

A pázsit jobban megtartja a nedvességet

A mulcsozással egy hő és nedvességvédő réteg keletkezik a pázsiton. A mulcs nem engedi kiszáradni a gyepet, így nyáron is szép zöld marad. Mivel jobban megtartja a nedvességet, ezért kevesebb öntözés is elegendő a gyepnek.

Egészségesebb lesz a talaj

A természetes trágyától a talajban élő mikroorganizmusok egészségesebbek lesznek, a mulcsozott gyep erősebb és egészségesebb lesz. A gyomok sokkal kisebb eséllyel tudnak elterjedni egy egészséges, tömöttebb gyepszőnyegben.

Video az Ambrogio robotfűnyíró mulcsozás rendszeréről

Robotfűnyíró termékeink